Fernus pizza oven

Over FERNUS

De pizza oven voor op het vuur!

Perfect voor binnen op jouw gasfornuis of buiten op je rocket stove

FERNUS is uitermate geschikt als pizza oven. De Stovetop oven kan binnen 10 minuten opgewarmd zijn tot wel 350 graden en dat is dé beste temperatuur voor het bereiden van pizza’s, flammkuchen of bijvoorbeeld naanbroden. Binnen een minuut of 4 zullen deze lekker gaar en knapperig zijn en voorzien van die leopard skin print die je kent van houtovens op vakantie in Italië.

iconen-warmtebron

fernus is niet geschikt voor inductie of elektrische warmtebronnen

Hoe werkt Fernus?

Het gepatenteerde ontwerp van FERNUS zorgt voor een gelijkmatige garing van je product in een zeer korte tijd. Omdat de onderkant van FERNUS schuin is stroomt de hitte van de vlammen naar binnen. Door de ronde vormen circuleert de hete lucht waardoor je gerecht gelijkmatig verwarmd wordt en je je pizza niet meer halverwege hoeft te draaien.

Plaats FERNUS op de meest geschikte plek op je gasfornuis, bij voorkeur de wokbrander. Ontsteek het fornuis waarna de thermometer razendsnel zal oplopen om na een minuut of 10 een temperatuur van 350°C te bereiken. FERNUS is geschikt als pizza oven maar is meer dan dat. Speciaal voor FERNUS hebben wij accessoires ontwikkeld die los verkrijgbaar zijn. Met het SnackRack gebruik je Fernus om te gratineren of om met hete lucht te frituren. Ook hebben wij een SmokeSet ontwikkeld om Fernus als rookoven te kunnen gebruiken. Gebruik je creativiteit en gaar gerechten razendsnel op 350 graden of ga slow en gaar langzaam met rook of stoom op een klein vuurtje met een graad of 70. Vele bereidingswijzen zijn mogelijk!

Lucht circulatie en warmteoverdracht van FERNUS. Plaats FERNUS uit het midden iets naar voren, dan stroomt de hitte mooi achter in de oven

 

Hoe zit Fernus in elkaar?

FERNUS stovetop pizza oven is gemaakt van gegoten aluminium. Wij zijn dol op aluminium als grondstof om mooie producten mee te maken want aluminium is ruim voldoende aanwezig en kan eindeloos worden omgesmolten tot nieuwe producten. FERNUS bestaat uit een onderkant, een bovenkant, een deur en een dop. Deze dop maakt plaats voor de Chipfeeder wanneer je jouw oven als rookoven wilt gebruiken. Een cordieriet pizzasteen, een thermometer en een handige schep maken FERNUS compleet en geven je het beste gereedschap om pizza mee te bakken. Alle onderdelen van FERNUS zijn los verkrijgbaar en te vervangen indien nodig.

Thermometer

Bovenkap

Deksel

Pizzasteen

Afsluitdop

Bodem

Pizzaschep

Hoe kun je Fernus veilig gebruiken?

Binnen een paar minuten kan FERNUS temperaturen bereiken van 350°C. Koken op dit soort hoge temperaturen is superleuk maar kan ook gevaarlijk zijn en vereist dus voorzichtigheid en een beetje oefening. FERNUS is gemaakt om binnen te gebruiken op het vuur van jouw gasfornuis of buiten op de vlammen van een gasbrander of een rocket stove. Fernus kan op een veilige manier gebruikt worden wanneer je je houdt aan 3 basisregels:

Stabiliteit

FERNUS moet altijd stabiel en recht geplaatst worden.Test de stabiliteit van FERNUS voor gebruik. Bij twijfel gebruik FERNUS niet. Gebruik de los verkrijgbare PitStand accessoire om de stabiliteit van FERNUS te verbeteren.

Warmtebeheer

FERNUS ziet er lief uit maar is erg heet. Niet alleen de binnenkant maar ook de buitenkant. De warmte die vrijkomt moet worden opgevangen door hittebestendig materiaal of door voldoende vrije ruimte rondom FERNUS. Controleer de omgeving van FERNUS tijdens het eerste gebruik. Gebruik de PitStand accessoire om de afstand tussen FERNUS en de ondergrond te vergroten.Raak tijdens gebruik alleen de rubberen handgreep van FERNUS aan om het deurtje te openen en draag hierbij ovenhandschoenen. Laat FERNUS na gebruik goed afkoelen.

Hou toezicht

Laat FERNUS nooit onbeheerd achter tijdens gebruik en hou kinderen uit de buurt.

Waar kun je fernus gebruiken?

FERNUS kan in verschillende situaties gebruikt worden. Om FERNUS veilig te kunnen gebruiken geven we een overzicht van de geschikte en ongeschikte gebruiksscenario’s. Hou er rekening mee dat niet alleen de binnenkant van FERNUS zeer snel zeer heet is, maar ook de buitenkant. Kijk hierom goed of jouw gasfornuis of andere gebruik situatie geschikt is om FERNUS te gebruiken. Neem wanneer je twijfels of vragen hebt gerust contact op met ons of met de winkel waar je jouw FERNUS wilt kopen.

Gebruik binnen

1. Een vrijstaand 5-pits gasfornuis met centrale wokbrander

Dit is de meest ideale situatie. FERNUS kan veilig gebruikt worden op een 5-pits losstaand gasfornuis met een centrale wokbrander van ca. 2,5 tot 5 Kw. FERNUS heeft voldoende vrije ruimte en de bedieningsknoppen zitten aan de voorkant van het fornuis en zijn beschermd tegen de stralingswarmte.

Heb je een vrijstaand gasfornuis met een wokbrander aan de zijkant of heb je een 4-pits gasfornuis zonder wokbrander? Zie hieronder onder welke voorwaarden jouw fornuis geschikt is.

FERNUS staat aan de zijkant van je gasfornuis. De zijkant moet bestand zijn tegen de stralingswarme van fernus.

In deze opstelling staat fernus altijd aan de rand van het fornuis. Wees er zeker van dat fernus stabiel staat en dat het aanrecht aan de zijkant bestand is tegen de stralingswarmte.

Bedieningselementen in het bovenvlak zullen heet worden door de stralingswarmte van fernus. Gebruik handschoenen wanneer je deze knoppen bedient en controleer of het materiaal van de knoppen hittebestendig is.

Gebruik binnen

2. Gebruik op een ingebouwd gasfornuis met losse pannensteun op een vlakke ondergrond

Bestaat jouw ingebouwde gasfornuis uit een glazen plaat met opgebouwde gaspit of een massief aanrechtblad met rondvormige gaspitten? Voor deze gebruikssituatie hebben wij de PitStand ontwikkeld. Omdat de ijzeren pannendragers bij dit soort fornuizen ook rond zijn kan FERNUS beter worden gepositioneerd in combinatie met de PitStand. De PitStand zorgt ervoor dat je jouw FERNUS vrij kunt plaatsen boven je gasvlam. Ook vergroot de Pitstand de afstand tot de glazen plaat of je keukenblad waardoor de stralingswarmte naar beneden toe verminderd.

Bekijk de PitStand hier.

De ondergrond of het aanrecht moet gemaakt zijn van een hittebestendig materiaal om de stralingswarmte op te kunnen vangen, zoals glas, graniet of natuursteen.

Gebruik buiten

FERNUS is zeer geschikt voor gebruik buitenshuis want buiten kan de stralingswarmte goed worden afgevoerd. Gebruik alleen mobiele gasfornuizen waarop FERNUS stabiel kan worden neergezet.

Specificaties

De afmetingen van Fernus zijn als een wok of grote koekenpan

afmetingen: 3o x 30 x 15 cm (bxdxh)
materiaal: gegoten aluminium, cordoriet pizzasteen
pizzasteen: diameter ca. 27 cm (mid sized standaard pizza)
gewicht: 4,5 kg
temperatuurbereik: 40 °c – 350 °c

fernus wordt geleverd inclusief pizzaschep

Hoe heet kan Fernus worden?

Wij raden aan FERNUS niet heter te laten worden dan 350°C. Dit is ruim voldoende voor alle bereidingen. Wanneer je hem heter opstookt bestaat de kans op vervorming van de onderzijde. Het temperatuurbereik van FERNUS wordt bepaald door het vermogen van het gasfornuis.

WOKBRANDERS  met een vermogen van 2,5 tot 5kW wordt een temperatuur gehaald van 350 graden in ongeveer 10 minuten.

NORMALE BRANDERS met een vermogen tussen 1,5 en 2,5 KW hebben langer de tijd nodig om op te warmen en zullen een temperatuur bereiken van ca. 300 graden.

INDUSTRIELE BRANDERS voor propaan- of butaangas met een vermogen van 5 tot 10 kW warmen FERNUS zeer snel op, door de kraan terug te draaien kan de temperatuur teruggebracht worden tot 350.

Tips en Trics

 • Pizza’s maken vereist oefening en zal niet direct goed gaan. Maak je niet ongerust en hou vol, Rome is ook niet in één dag gebouwd!
 • Gebruik deegbollen van ongeveer 200 gram en breng deze naar een diameter van ca. 27 centimeter.
 • Het is belangrijk dat je FERNUS goed laat opwarmen. De thermometer reageert direct maar de steen heeft tijd nodig om op te warmen.
 • De pizzasteen is licht van kleur en deze zal tijdens het gebruik donkerder worden door verbrande olie en etensresten. Dit geeft niet! Sterker nog, wanneer je de steen goed onderhoudt zal deze na verloop van tijd alleen maar beter worden.
 • Maak je pizza niet groter dan een centimeter of 27, je schep is een goede maatgever.
 • Gebruik deeg op kamertemperatuur want dit is veel soepeler en werkt prettig.
 • Laat een ongebakken deegproduct niet te lang op je schep liggen want hoe langer deze blijft liggen des te lastiger laat het zich in de oven laat schieten.
 • Gebruik mais- of rijstmeel om je pizza van je schep op de steen te krijgen. Doen hoor! Deze meel verbrand minder snel en dat maakt het een stuk makkelijker.
 • Om te oefenen kun je je pizza ook eerst een minuutje op het blad van de schep laten garen. Na deze minuut in de een opgewarmde FERNUS zal je pizza zich makkelijker op de steen laten schuiven, door het contact met de steen krijg je een lekkere knapperige bodem.
 • Met FERNUS kun je achter elkaar doorbakken want deegproducten zijn in een minuut of 4 klaar. Als het ene gerecht klaar is kun je direct door met het volgende. Laat FERNUS niet langer dan 15 minuten leeg staan op een hoge temperatuur. Op deze manier bestaat de kans van oververhitting.
 • Zorg ervoor dat je product niet te hoog wordt tijdens het bakken. Een brood bakken gaat uitstekend met Fernus maar deze mag niet hoger worden dan een centimeter of 7 want dan komt het tegen de thermometer aan en kan de hete lucht niet circuleren.

Onderhoud en reiniging

FERNUS moet met de hand worden schoongemaakt met een schuursponsje en een mild sopje. Je kunt hem ook even laten weken in warm water en daarna afwassen. FERNUS is niet geschikt voor de vaatwasser. Eventuele vlekken op de pure polished aluminium versie kun je eenvoudig zelf opnieuw polijsten met staalwol en een polijst middel.

De pizzasteen mag alleen afgekoeld worden gereinigd met een droge of een vochtige doek, schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Verwijder eventuele verbrandde kaas-, deeg of sausresten met een keuken-schraapmes of een plamuurmes. Door regelmatig gebruik wordt de pizzasteen vlekkerig. Dit is niet te vermijden en zit de werking niet in de weg. Plaats de pizzasteen nooit in een afwasmachine.

Je steen zal zwart worden en dat is niet erg!

fernus

IS BURNING HOT
AND HEATS UP TO 350°C/700°F IN JUST 10 MINUTES

LOVES FLAMES
USE INDOORS ON YOUR GAS STOVE OR OUTSIDE ON YOUR ROCKET STOVE

BAKES A REALLY GOOD PIZZA
SERIOUSLY! MEDIUM SIZED UP TO 27 CM/10.6 INCH

HAS NO LIMITS
USE IT FOR BAKING, COOKING, SMOKING AND HOT AIR FRYING

LOOKS GREAT
PATENTED DUTCH DESIGN NR. WO2019177452 BY STUDIO HNSDGR