Fernus pizza oven

FERNUS

De pizzaoven voor op het gasfornuis!

FERNUS is dé pizzaoven voor binnen. De Stovetop pizzaoven is in slechts 10 minuten opgewarmd tot wel 350 graden en dat is de ideale temperatuur voor het bereiden van pizza’s, maar bijvoorbeeld ook flammkuchen of naanbroden. Binnen enkele minuten bak je die krokant, net zo lekker en knapperig als uit een Italiaanse houtoven. Maar dan gewoon op je gasfornuis.

IS BURNING HOT
AND HEATS UP TO 350°C/700°F IN JUST 10 MINUTES

LOVES FLAMES
USE INDOORS ON YOUR GAS STOVE OR OUTSIDE ON YOUR ROCKET STOVE

BAKES A REALLY GOOD PIZZA
SERIOUSLY! MEDIUM SIZED UP TO 27 CM/10.6 INCH

HAS NO LIMITS
USE IT FOR BAKING, COOKING, SMOKING AND HOT AIR FRYING

LOOKS GREAT
PATENTED DUTCH DESIGN NR. WO2019177452 BY STUDIO HNSDGR

Rudy Dekker AKA Beaking Bread

“Doordat Fernus zo goed is te regelen in temperatuur is deze ook geschikt om andere producten in te bakken zoals focaccia, baquette en kleine broodjes.”

Meneer Wateetons – foodwriter

“Ooit bouwde ik twee jaar aan een stenen pizzaoven, die na 5 uur stoken en twee kruiwagens hout op temperatuur was. Fernus doet precies hetzelfde in 10 minuten, gewoon binnen. En hij is nog mooier ook.”

Simon Giaccotto – pizzaexpert

“Met het juiste fornuis kom je met Fernus al heel snel in de buurt van 350 graden en dat is de temperatuur die je nodig hebt om goede pizza te maken”

Hoe werkt Fernus?

Het gepatenteerde Nederlandse ontwerp van FERNUS zorgt voor een gelijkmatige garing van je pizza in een zeer korte tijd. Omdat de onderkant van FERNUS schuin is stroomt de hitte van de gasvlammen naar binnen. Door de ronde vormen circuleert de hete lucht waardoor je gerecht gelijkmatig verwarmd wordt en je je pizza niet meer halverwege hoeft te draaien. Op deze manier maak je dus pizza’s op je gasfornuis!

Plaats FERNUS op de meest geschikte plek op je gasfornuis, bij voorkeur de wokbrander. Ontsteek het fornuis waarna de thermometer razendsnel zal oplopen om na een minuut of 10 een temperatuur van 350°C te bereiken.

FERNUS is de ideale pizzaoven voor binnen, maar is veel meer dan dat. Je kunt er ook ovensnacks in bereiden, gratineren en zelfs mee roken. Speciaal voor FERNUS hebben wij accessoires ontwikkeld die los verkrijgbaar zijn.

Gepatenteerde luchtcirculatie en warmteoverdracht van FERNUS pizzaoven op het gasfornuis. 

 

Specificaties

De afmetingen van Fernus zijn als een wok of grote koekenpan.

afmetingen: 30 x 30 x 15 cm (b x d x h)
materiaal: gegoten aluminium, cordoriet pizzasteen
pizzasteen: diameter ca. 27 cm (gemiddeld grote standaard pizza)
gewicht: 4,5 kg
temperatuurbereik: 40 °c – 350 °c

FERNUS wordt geleverd inclusief pizzaschep, thermometer en pizzasteen

Wij raden aan de FERNUS pizza oven niet heter te laten worden dan 350°C. Dit is ruim voldoende voor alle bereidingen. Wanneer je hem heter opstookt bestaat de kans op vervorming van de onderzijde. Het temperatuurbereik van FERNUS wordt bepaald door het vermogen van het gasfornuis.

 • WOKBRANDERS  – vermogen van 2,5 tot 5kW –  350 graden in ongeveer 10 minuten.
 • NORMALE BRANDERS – vermogen tussen 1,5 en 2,5kW – ca. 300 graden – langere tijd nodig om op te warmen.
 • INDUSTRIËLE BRANDERS – propaan- of butaangas met vermogen van 5 tot 10kW – zeer snelle opwarming tot 350 graden.

More than a pizzaoven

FERNUS is de perfecte pizzaoven voor binnen, maar kan nog veel meer. Je kunt er bijvoorbeeld ook Turkse pizza’s, Libanese platbroden of Indiase naans in bakken. Door de hoge temperatuur is FERNUS ook heel geschikt om iets te gratineren.

De luchtwerveling die dankzij het gepatenteerde ontwerp in de oven plaats vindt maakt hem ook geschikt als airfryer, om bijvoorbeeld je bitterballen in klaar te maken.

Met de speciale smokeset (los verkrijgbaar) maak je van Fernus zelfs een rookoven, voor een gerookte zalmfilet of worstje.

Tips en Tricks

 • Pizza’s maken vereist oefening en zal niet direct goed gaan. Maak je niet ongerust en hou vol, Rome is ook niet in één dag gebouwd!
 • Het is belangrijk dat je FERNUS goed laat opwarmen. De thermometer reageert direct maar de pizzasteen heeft tijd nodig om op te warmen.
 • De pizzasteen is licht van kleur en deze zal tijdens het gebruik donkerder worden door verbrande olie en etensresten. Dit geeft niks!
 • Gebruik deegbollen van ongeveer 200 gram en breng deze naar een diameter van ca. 27 centimeter.
 • Maak je pizza niet groter dan een centimeter of 27, je schep is een goede maatgever.
 • Gebruik deeg op kamertemperatuur want dit is veel soepeler en werkt prettiger.
 • Laat een ongebakken deegproduct niet te lang op je pizzaschep liggen want hoe langer deze blijft liggen des te lastiger laat het zich in de oven schieten.
 • Gebruik maïs- of rijstmeel om je pizza van je schep op de steen te krijgen. Daardoor blijft je pizzabodem minder snel plakken.
 • Om te oefenen kun je je pizza ook eerst een minuutje op het blad van de pizzaschep in de oven laten garen. Na deze minuut in een opgewarmde FERNUS zal je pizza zich makkelijker op de steen laten schuiven.
 • Met FERNUS op je gasfornuis kun je achter elkaar doorbakken want pizza’s en andere dunne deegproducten zijn al in een minuut of 4 klaar.
 • Zorg ervoor dat je product niet te hoog wordt tijdens het bakken. Een brood bakken gaat uitstekend met FERNUS maar deze mag niet hoger worden dan een centimeter of 7 want dan stoot het tegen de thermometer aan en belemmert het het circuleren van de hete lucht.
 • Laat FERNUS niet langer dan 15 minuten ongebruikt op het gas staan. Anders bestaat de kans op oververhitting.

Hoe zit Fernus in elkaar?

FERNUS stovetop pizzaoven voor binnen is gemaakt van gegoten aluminium. Wij zijn dol op aluminium want het is als grondstof ruim voldoende aanwezig en kan eindeloos worden omgesmolten tot nieuwe producten. FERNUS bestaat uit een onderkant, een bovenkant, een deur en een dop. Deze dop maakt plaats voor de chipfeeder wanneer je jouw oven als rookoven wilt gebruiken.

FERNUS wordt geleverd met cordieriet pizzasteen, een thermometer en een handige pizzaschep.

Thermometer

Bovenkap

Deksel

Pizzasteen

Afsluitdop

Bodem

Pizzaschep

FERNUS is gemaakt om binnen te gebruiken op het vuur van jouw gasfornuis of buiten op de vlammen van een gasbrander of een rocket stove. Niet geschikt voor inductie.

Binnen een paar minuten kan de FERNUS pizzaoven voor op het fornuis temperaturen bereiken van 350°C. Koken op dit soort hoge temperaturen is superleuk, maar kan ook gevaarlijk zijn en vereist dus voorzichtigheid en een beetje oefening.

Waar kun je fernus gebruiken?

1. Een vrijstaand 5-pits gasfornuis met centrale wokbrander

Dit is de meest ideale situatie. FERNUS kan veilig gebruikt worden op een 5-pits losstaand gasfornuis met een centrale wokbrander van ca. 2,5 tot 5 Kw. FERNUS heeft voldoende vrije ruimte en de bedieningsknoppen zitten aan de voorkant van het fornuis en zijn beschermd tegen de stralingswarmte.

Heb je een vrijstaand gasfornuis met een wokbrander aan de zijkant of heb je een 4-pits gasfornuis zonder wokbrander? Zie hieronder onder welke voorwaarden jouw fornuis geschikt is.

2. Gebruik op een ingebouwd gasfornuis met losse pannensteun op een vlakke ondergrond

Bestaat jouw ingebouwde gasfornuis uit een glazen plaat met opgebouwde gaspit of een massief aanrechtblad met rondvormige gaspitten? Voor deze gebruikssituatie hebben wij de PitStand ontwikkeld. De PitStand zorgt ervoor dat je jouw FERNUS vrij kunt plaatsen boven je gasvlam. Ook vergroot de Pitstand de afstand tot de glazen plaat of je keukenblad waardoor de stralingswarmte naar beneden toe verminderd.

Bekijk de PitStand hier.

De ondergrond of het aanrecht moet gemaakt zijn van een hittebestendig materiaal om de stralingswarmte op te kunnen vangen, zoals glas, graniet of natuursteen.

3. Buiten

FERNUS is zeer geschikt voor gebruik buitenshuis want buiten kan de stralingswarmte goed worden afgevoerd. Gebruik alleen mobiele gasfornuizen, gasbranders of rocket stoves waarop FERNUS stabiel kan worden neergezet.